Bionik Digital – Агенция за дигитален маркетинг

Какво е дигитална агенция и защо имам нужда от нея?

  • Home / Дигитален Маркетинг / Какво е дигитална…
Какво е дигитална агенция за маркетинг

Какво е дигитална агенция и защо имам нужда от нея през 2023?

Какво е дигитална агенция?

Дигиталната агенция е екип от специалисти в отделните сфери на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата. В следващите редове ще ти разкажем повече за предимствата и недостатъците в работата с дигитална агенция. 

Някои от основните направления в дигиталния маркетинг са:

Всяко едно от тези направления работи в синергия с другите и е отговорност на различни хора от екипа. Целта на една добра агенция е да състави правилна и последователна краткосрочна и дългосрочна маркетинг стратегия, която да изпълнява рамо до рамо с бизнеса. 

Работата с тясно профилирани експерти ще ти помогне да се ориентираш в необятното количество от данни, с което е обвързано дигиталното присъствие на твоя бранд. 

Една от основните цели на агенцията е да проследява, анализира и засилва резултатите от бюджетите на бранда, които са инвестирани в онлайн реклама. Също така да изгради атрактивни криейтиви и да говори по правилния начин /tone-of-voice/ на твоите клиенти.

Всеки успех започва с едно единствено нещо – първата стъпка. Направи я сега.​

Какво НЕ Е дигитален маркетинг?

В България много популярен е изразът “поддръжка на facebook страница”. Хаотичното публикуване на цитати, честитене на празници и постове за пожелаване на “Добро утро” не са дигитален маркетинг. Подобни постове не само, че не помагат на бизнеса ти, но и могат да навредят сериозно на страницата. Те често привличат грешна аудитория, което обърква алгоритъма на платформите. 

От какво да бягаш още, когато го чуеш? /Fake Guru Alert/

Ако някой ти обещае бърз успех или неговата рецепта с 10 точни стъпки, които ще утроят продажбите ти за 1 месец – бягай с 200… не… с 300 км/ч!

От нашата практика с бизнеси в различни сфери можем да ти кажем, че добрите резултати обикновено идват след третия месец съвместна работа. 

Ключовата дума тук е “съвместна”. Дигиталният маркетинг е резултат от общото усилие на бизнеса и агенцията. Най-добрите резултати имаме в работата си с фирми, които проактивно участват в процеса, имат ясна стратегия за развитие на бизнеса си и ни дават качествена обратна връзка.

In-house маркетинг специалист или дигитална агенция?

Ако си управител на тепърва навлизащ или утвърдил се вече на пазара бранд, в повечето случаи дилемата дали да избереш маркетингът да е in-house /специалисти наети във фирмата ти/ или да в ръцете на дигитална агенция, винаги я има.

In-house маркетинг екип 

Това е добро дългосрочно решение, но със значително по-висока инвестиция. Както споменахме, дигиталният маркетинг е съвкупност от много различни сфери, за които се изисква конкретна специализация. Не е възможно 1 човек да разбира и отговаря за всичко, дори и когато говорим само за един бранд. Не е реалистично един и същи човек да прави еднакво добре дизайн, да пише текстове, да прави анализи и да борави с бюджети. 

За да се покрие необходимия обем от работа в отделните направления е нужен екип, които притежава нужната компетентност. Това води до необходимост от значително голям ресурс за обучението и постоянно повишаване на квалификация в тази толкова динамична сфера. 

И не на последно място – нужно е мениджърът на дадената компания да умее да възлага релевантни задачи и да проследява качеството на изпълнението им.

Често срещан минус е, че вътрешните екипи са прекалено запознати с термините и процеса в даден бизнес. Често те не могат да погледнат бранда от гледната точка на потребителя, да говорят на разбираем за него език и да видят като страничен наблюдател неговите проблеми и притестения.

Работа с дигитална агенция

От друга страна дигиталната агенция ти дава необходимото спокойствие да се фокусираш само и единствено върху бизнеса си. В нейно лице ще откриеш доверен партньор и екип от професионалисти, които ще покрият всички нужди на бизнеса ти за неговото онлайн присъствие. 

Това означава, че няма да ти се налага да микро-менажираш екипа си, да възлагаш и следиш работата на оперативно ниво. Също така квалификациите и обученията на екипа са изцяло грижа и разход на самата агенция.

Така вместо да имаш 1 човек, който е нагърбен с нереалистичната отговорност да разбира от всичко, имаш цял квалифициран екип зад гърба си, въоръжен със скъпо платен софтуер.

Основно предимство на дигиталната агенция е, че получаваш седмични или месечни отчети с необходимите данни за представянето на рекламата на бранда онлайн. Получаваш всичко наготово с ясна и конкретна отчетност под формата на нагледно структурирани данни, с ясно проследими резултати. Така можеш бързо и лесно да вземеш решение за оптимизиране на необходимите бюджети и да насочите усилията си в звената, които се представят по-слабо или да засилиш допълнително дадена рекламна кампания, която ти води нови клиенти, продажби и високи резултати.

Всеки успех започва с едно единствено нещо – първата стъпка. Направи я сега.​


Скъпо ли е да работя с дигитална агенция? 


И да, и не. Цениш ли времето, което отделяш за развитието на бранда и личните си умения? Ако е така, отговорът е не, не е скъпо. Работата с дигитална агенция ти дава свободата, която ти е необходима за развитието на теб и твоя екип без да губиш фокус от основната си дейност.

Една от основните задачи на маркетинг агенцията е да оптимизира на бюджетите за реклама в реално време. Как работи това? Да кажем, че имаш 500€ за реклама и с тях успяваш да си докараш 10 клиента. Агенцията ще анализира всеки ден резултатите и ще ги пренасочва така, че да може със същите тези 500€ да докара 15, 16  и повече клиенти. Това автоматично ти спестява много повече пари, отколкото ако сам пускаш рекламите си.

Нещо, което трябва да добавим тук е, че в дългосрочен аспект рано или късно, в работата си ще ти се наложи да работиш с различни скъпи софтуери – за дизайн, за видео обработка, за SEO оптимизация, за различни интеграции и т.н. Всеки един от тях ще ти коства отделен абонамент, който ще трябва да заплатиш, за да използваш функционалностите му. При работата си с дигитална агенция получаваш голяма част от тях в пакет с дигиталните експерти.

Дигиталната агенция ти предлага съвкупност от подготвени експерти в различните онлайн направления заедно с необходимите им софтуери. Все още ли се чудиш? 😉

Ако маркетингът ти е in-house, имай предвид, че краткосрочно може да ти се стори в пъти по-евтино, когато не планираш дългосрочното развитие на бранда в дигитална среда. Какво имаме предвид ли?

Да кажем, че искаш да ребрандираш сайта си, да се изготви комуникационна стратегия за социалните мрежи, да се подготви реклама в Google и всичкото това да върви в комплект с развиване на Facebook страница, Instagram профил и email маркетинг. Както споменахме по-горе, всички тези точки и пера на действие в много редки случаи ще могат да се покрият само от един човек в екипа ти.

Тук идва полезната инвестиция в ресурс за дигитална агенция – с нея получаваш микс от услуги, които са ще са ти достъпни по всяко време – от услуги за изработка или редизайн на уебсайта или електронен магазин до платена реклама във Facebook, Instagram, Google, LinkedIn и т.н 

Един от основните плюсове е, че агенцията има опит в комуникацията с различни типове клиенти и социални групи хора, тъй като работи с много различни бизнеси. Затова често може да ти каже кога една идея има потенциал или няма да работи още преди да бъде реализирана, като по този начин ти спестява време и пари.

Тогава вече разбираш защо е оправдана дългосрочната инвестиция в дигитална агенция, с която да работиш рамо до рамо за развитието на дигиталното присъствие на бранда

Защо имам нужда от дигитална агенция в живота си?

Защото просто работи. Хмм, тук очакваше да ти кажем, че дигиталната агенция ще утрои резултатите ти само за седмица, нали? Няма да се случи.

Екипът от дигитални експерти в индустрията ще ти помогне дългосрочно и ще ти даде различен и по-обширен поглед върху бранда и бизнеса ти.

Получаваш измерими резултати, креативни идеи, лесно смилаеми данни и най-вече надежден партньор. Тук е важно да споменем, че когато работиш с партньор – вие работите заедно за развитието в правилната посока. Дигитален маркетинг не означава да купиш един пакет от 20 поста за месеца, които ще ти “гарантират желания успех”. Забрави за това. Не работи така, колкото и да си шокиран.

В лицето на хората в дигиталната агенция получаваш специалисти с подход и процеси, които ще ти обяснят данните, които не разбираш и ще обсъдите идеите, които винаги си искал да осъществиш. Така заедно ще работите за увеличаването на разпознаваемостта на бранда и постепенния растеж на продажбите ти и бизнеса. 

Всеки успех започва с едно единствено нещо – първата стъпка. Направи я сега.​