Bionik Digital – Агенция за дигитален маркетинг

Instagram реклама

Ако не знаеш какво е хаштаг, story, reel или location tag, не се притеснявай, ние сме тук, за да направим сложното лесно.

Защо да рекламирам в Instagram?

Instagram - щастливото място в социалните медии. Тук всичко е красиво, приветливо, секси и заредено с емоционален заряд. Ако бъде използван правилно, той е безценен източник на нови клиенти за твоя бранд.

Дълго време се смяташе, че това е запазена територия за “малките”. Те обаче се преместиха в TikTok, а Instragram вече е втори дом за хората на възраст до 35 години /да, говорим за България/, както и на всички звезди и инфлуенсъри. 

Все повече брандове пускат кампании специално разработени за спецификата на Инстаграм.

 

Какво представлява рекламата в Instagram

Рекламата в Instagram се появява в твоя feed, в сторитата, които гледаш. За да бъдем още по-точни средно на всяко 3-4то стори измежду тези на твоите приятели се прокрадва и едно рекламно рекламно story.

За кои бизнеси е подходяща рекламата в Instagram?

Както можеш да предположиш вероятно това са основно B2C бизнеси, които имат за цел да продават продуктите и услугите си. Също така към малки и средни бизнеси или start up-и. Според Instagram 84% от потребителите в платформата предпочитат да пазаруват от малки бизнеси или такива препоръчани им от приятел през платформата. Присъствието на B2B брандове в платформата е основно с имиджова цел.

Основни рекламни формати и опции за таргетиране в Instagram

Пост

Представлява ангажираща визия, която привлича вниманието на потребителя, докато си scroll-ва, за да го насочи към посещаване на уебсайта на бранда

Story

За разлика от Facebook, където потребителите са свикнали да попадат на така наречените рекламни story-та,  в Instagram се цени “native” съдържанието под формата на story-та. Какво ще рече това? Instagram story-то трябва да е възможно най-близо до усещане до това да е заснето от реален човек с възможно по-малък дизайн елемент, за да работи напълно ефикасно. Така story-то изглежда по-натурално, вместо рекламно. Благодарение на Instagram oсновните цели на story-тата е да ангажираме таргетираната аудитория с тях и те да предприемат желаното от нас действие – посещение на лендинг страница, ангажиране с даден тип слайдер, въпрос или директно да пишат на бранда от story-то. 

Видео / Reel

Ангажиращо видео, което служи за достигане на повече потребители и проследяване на заинтересоваността към продукта/услугата на база watch time и генериране на подходящата аудитория в последствие. Подходяща е за представяне на нова услуга или показване на behind-the-scenes кадри към потребителите за подсилване на разпознаваемостта на бранда.

Карусел

Банер реклама от до 10 последователни карти с подходящия Call-to-Action и статична визия или видео. Всяка карта може да е с отделен линк (дестинация), където да водим потребителите.  Може да се използва за представянето на широка гама от продукти или за 1 продукт в различни аспекти.

Story Карусел

От 2 до 10 рекламни карти под формата на story с грабваща визия и подходящия call-to-action.

Колекция

Персонализирано показване на каталог от продукти в една продуктова категория или последните гледани продукти за всеки потребител.  

Search and Explore Ad

представлява реклама, която ще откриеш само и единствено, докато използваш Explore функцията на Instagram.

 

Опции за таргетиране

Какво включва услугата?

 

Каква е цената за Instagram реклама?

По аналог на Facebook, Instagram те “таксува” на база 1000 потребителя, които са видели рекламата ти, така нареченият CPM (Cost per 1000 impressions).  Като това не означава, че те са се ангажирали с нея (клик, харесване или коментар). Тук отново правилният отговор е в зависимост от доста специфики, тоест “зависи”.  По аналог на Facebook тук цената може да варира с няколко единици по-ниско от 0.80 - 1.40€ за 1000 импресии с уточнението, че този интервал може да бъде надвишен в силен и наситен с реклами период от други рекламодатели.

Още дигитални услуги

Реклама в
Google Search

Facebook Marketing

Реклама в
Google Display

Email
Marketing