Bionik Digital – Агенция за дигитален маркетинг

Албена Топалова

Маркетинг Експерт

Аз съм Албена и имам повече от 10 години стаж в сферата на маркетинга и PR-а и нито един работен ден.

Всичко започва през 2007 година, когато основах школата си за хип-хоп танци в София. Какво общо имат танците с маркетинга? Никой бизнес и дори изкуство няма как да бъдат успешни без правилната реклама.

Опитвах какво ли не – флаери, плакати, сайтове за обяви. Докато не открих социалните мрежи. Тогава точно facebook започваше да навлиза и в България. Беше любов от пръв поглед. Използвах всякакви методи, за да напълня залата. Доставяше ми удоволствие, беше буквално пристрастяващо. Не се страхувах да тествам, да греша, да се уча от грешките. Танците ме срещнаха и с Боби Борисов, който стана основна част от екипа.

Опитите ставаха все по-успешни с времето. След няколко години вече организирахме доста мащабни състезания и пълнехме клубове с наученото.

Малко по малко страстта към маркетинга измести тази към танца и това по естествен начин се превърна в моя професия.

Висшето ми образование протече основно в Софийски университет. Първо завърших бакалавърска степен по „Медийна педагогика и художествена комуникация“, а след това записах магистратура „Връзки с обществеността“. В последствие завърших специализация по Дигитален маркетинг в SoftUni.

Професионалният ми път започна в ПР агенция. Клиентите бяха от общини и неправителствени организации в България, до молове, строителни фирми и други големи бизнеси. Научих повече за правилното структуриране на текстове и работата с медии. Бързо обаче разбрах, че това не ми беше достатъчно и започнах да търся развитие в сферата на маркетинга.

Следващата стъпка беше Маркетинг експерт в строително-инвестиционната компания Атлантис България Холдинг. Там открих повече свобода да развия потенциала си. Портфолиото от бизнеси, които развивахме включваше строителство и продажба на имоти, спа и фитнес центрове, хотел и ресторант. Истинско предизвикателство за млад специалист, който се стреми към израстване в професията.

Един ден, когато се обърнах назад осъзнах, че където и да съм работила, винаги сама съм поставяла целите си и сама съм ги постигала. Винаги сама си вдигах летвата. И затова много хора се обръщаха за съвет към мен.

През годините разговорите ни с Боби за танци, неусетно бяха изместени от тези за маркетинг. Неговият път също го отведе в тази посока. В един момент се оказа, че имаме клиенти още преди самите ние да имаме име и бранд. Bionik Digital беше естественото продължение на пътя ни.

А защо нямам нито един работен ден? Чета за маркетинг сутрин с кафето, докато оправям вкъщи слушам аудиокниги и подкасти по темата, а вечер за почивка често гледам лекции и видеа. Това не е работа, това е страст и начин на живот.